Ali veš kolikšen del Slovenije prekriva gozd?

Kar 52,8 %! To je več kot polovica vse Slovenije!

Slikovno gradivo zgolj nakazuje poraščenost Slovenije in je namenjeno izključno boljši reprezentaciji za mlajše učence in ne točnemu, strokovnemu prikazu.

Gozd je bivališče mnogih živali. Bivališče je prostor, kjer nekdo prebiva. Tudi ljudje si gradimo bivališča – hiše in bloke, gradimo pa jih tudi živalim – čebelnjake za čebele. Gozdne živali pa si morajo svoje bivališče zgraditi oz. poiskati same.

Življenjske razmere so v različnih slojih gozda različne, zato tu najdemo veliko različnih živali, ki pripadajo različnim živalskim skupinam. Zelo različna pa so tudi njihova bivališča. Živali v gozdu in njihova bivališča smo zato razdelili na tri območja.

RUMENO (krošnje), ORANŽNO (debla dreves, grmičevje, hlodi ipd.) in RDEČO (gozdna tla, listni odpad in vse, kar je pod površjem).

Pozor! Pomembno je, da vemo, da se živali ne zadržujejo le v enem sloju. Najpogosteje se zadržujejo v določenem sloju, hranijo ali prezimujejo pa lahko drugje. [1.]

This work is licensed under CC CC0 1.0

V krošnjah ptice najdejo zavetje in spletejo gnezdo.

Gosenice se plazijo po vejah in deblih. Prehranjujejo se z listi.

Fotografiji sta pridobljeni z licenco CC0.

Vse fotografije so pridobljene z licenco CC0.

Na pogled tako zelo različne živali si delijo življenjsko okolje. Na fotografijah vidimo (od leve proti desni): lisico, risa, medveda, močerada, klopa in ježa.

V tem najobširnejšem “pasu” živi največ živali. Od tistih ogromnih, kosmatih sesalcev, kot so medvedi, risi in lisice, do nekoliko manjših predstavnikov te vrste (jež) in dvoživk (močerad) ter mnogo majhnih živali, na primer pajkovcev (klop). [1.]

Gozdna tla, listni odpad in vse, kar je pod površjem naseljujejo predvsem ščurki in mravlje. Najdemo pa tudi številne druge živali, ki so po večini zelo majhne. [1.]

Fotografiji sta pridobljeni z licenco CC0.

This work by Ester Potočar is licensed under CC BY 4.0

Dostopnost